Waarom Lijn 8 niet meer rijdt
Thema: Amsterdam, Tweede Wereldoorlog, moed en keuzes

Gebaseerd op historische feiten

Duur: 70 of 90 minuten met of zonder muzikaal arrangement

Leeftijd: 11 tot 111

Bijzonderheden: Voor onderwijsdoeleinden is een uitgebreid lespakket beschikbaar.

Al vijftien jaar treedt Baracs op met zijn indrukwekkende verhaal “Waarom Lijn 8 niet meer rijdt” over Amsterdam tijdens de bezetting. De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, raadt iedereen van 11 jaar en ouder aan om deze vertelling te komen beluisteren. Dit verhaal bewijst zich telkens weer als een effectief middel in de strijd tegen racisme en discriminatie.

 

lijn8-routebord met dank aan de beeldbank van het Stadsarchief

Samenvatting van het verhaal:

Het is 1943. In Amsterdam is de Jodenvervolging in volle gang. De Joodse familie Appel houdt zich schuil boven een winkel in het hart van de stad. Als de bezetter een razzia houdt, worden de onderduikers ontdekt en afgevoerd naar de Hollandsche Schouwburg. Daar worden de kinderen van de ouders gescheiden in afwachting van deportatie. De twee vriendinnen Hester en Pauline zijn getuige van de vervolgingen. Zij besluiten om in actie te komen. Met gevaar voor eigen leven zien zij kans om Joodse kinderen te bevrijden vanuit de zwaar bewaakte crèche aan de Plantage Middenlaan.

 lijn8 met dank aan de beeldbank van het Stadsarchief

Muzikaal arrangement bij de vertelvoorstelling:

Componist / pianist Gilian Baracs (1978) studeerde piano en compositie in Amsterdam en maakt deel uit van verschillende jazz funk bands als Yishay en The Wicked Jazz Connection. Hij componeerde de muziek bij de voorstelling.

 

Saxofonist / klarinettist Floris van der Vlugt (1981) studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en speelde in vele bands, o.a. Wicked Jazz Sounds, Amsterdam Jazz Orchestra en Windkracht 7.

 

Pianist / Componist Jochem Braat (1988) studeerde aan het Amsterdams Conservatorium, het Utrechts Conservatorium en het Conservatorio di Santa Cecilia in Rome. Hij heeft op verschillende podia gestaan in Europa, Rusland en Thailand en werkte samen met onder andere Wilbert de Joode, Corrie van Binsbergen, Snowapple, Han Bennink, Wolter Wierbos, Konrad Koselleck, Vincent Bijlo, Ellen ten Damme en Michael Moore. Ook is hij medeoprichter van o.a. de muzikale projecten Swingterklaas en Luchtman.

 

Website: Floris

Website: Jochem

Foto: Odi Busman