2017 Ontmoetingsproject ‘Art of the Senses’
2016 Wandeling ‘Een Amsterdams Lieverdje’
2016 Trailer ‘Why Tram 8 no longer runs’
2015 Verhaal ‘De Bonnenkoningin’
2014 Ontmoetingsproject ‘Verhalen v.d. straat’
2012 – 2017 ‘Het Verhalen Atelier’ op IJburg
2013 Documentaire ‘The Storyteller of A’dam’
2008 Benoemd tot ‘Stadsverteller van A’dam’
2006 – 2012 ‘Scholen Speciaal Onderwijs REC 4’
2000 – 2010 ‘Tien jaar Verzetsmuseum A’dam’
2000 Ontmoetingsproject ‘Opa’s & Oma’s van Overal’
1990 – 2015 Taalproject ‘De Bakfietstour’
1993 – 2007 ‘Scholen Stadsdeel Zeeburg’
1990 – 1993 ‘De Verhalenman gaat van start’
2018
Kunst-ontmoetings-project ‘Unframed’
Met zijn vertelkunst legde Karel de basis voor een artistieke en unieke ontmoeting tussen twee groepen Amsterdammers die elkaar normaal gesproken nooit hadden leren kennen, te weten:
1e – acht volwassen kunstenaars met een verstandelijke beperking en
2e – vijftien scholieren (13 en 14 jaar oud) van het IJburg College.
Zij vertelden aan elkaar tal van persoonlijke verhalen waarbij zintuigen (horen, zien, ruiken en proeven) een rol speelden. O.l.v. beeldend kunstenaar Julia Mandle werden deze verhalen omgezet in kleiwerken. Dit mondde uit in de tentoonstelling van kunstwerken en teksten (‘Art of the Senses’) in het voorjaar van 2018 in Amsterdam Oost.
Opdrachtgevers waren Jeannette Moor en Olav van de Brekel, twee master-studenten van de AHK (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Zij bedachten het concept voor ‘Unframed’ (‘Buiten de hokjes denken!) i.h.k.v. hun afstudeer-project 2018. Voor hun jaarlijkse ‘eindwerkprijs’ nomineerde de AHK ‘Unframed’ als één van hun vijf genomineerde master-werkstukken.
Het project was mede mogelijk dankzij zorginstelling ‘Nieuw Amstelrade’, activiteitencentrum ‘De Meijboom’ en gebouw ‘Nautilus’.
Het verhaal ‘Een Amsterdams Lieverdje’ voert je niet langs de klassieke hoogtepunten van Amsterdam. We nemen je mee terug in de tijd, naar het Amsterdam van ruim vijftig jaar geleden. Je zult je verbazen wat voor een andere sfeer Amsterdam uitstraalde.
De hele tour is te bekijken op: Een Amsterdams Lieverdje

In opdracht van het Amsterdamse 4/5 mei comité bewerkten wij het boek tot een vertelling. De voorstelling ‘De bonnenkoningin’ toont waar Jacoba voor stond en wat haar verzetswerk te maken heeft met de beruchte fusillade op het Weteringplantsoen. In maart 1945 werden daar dertig mannen zonder vorm van proces door de bezetter geëxecuteerd
De premiere van deze schoolvoorstelling vond plaats in april j.l. Na afloop nodigde Karel auteur Paul van Tongeren op het toneel uit om vragen te beantwoorden. Het werd een groot succes. De formule (verhaal en nagesprek) is zowel ons als de opdrachtgever zo goed bevallen, dat er afspraken zijn gemaakt, om in het voorjaar van 2016 verder te gaan met ‘De bonnenkoningin’. De voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen 11+
Hier ziet u de reportage van AT5

We hebben inmiddels ook een Engelstalige website opgezet. www.thestorytellerofamsterdam.com

klik op de foto en zie het voorwerk en het optreden.
Kees Olthuis componeerde de muziek. Bob Vinkenoog schreef de liedteksten. Kinderen uit de Indische Buurt speelden in het orkest en zongen in het koor. De opera werd twee keer opgevoerd in de NedPho-koepel, het thuishonk van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
klik op de foto en zie de voorbereiding en voorstelling.
Jaarlijks tijdens de herdenkingstijd trad Karel een aantal keren op in de Stadsschouwburg met zijn verhaal “Waarom Lijn 8 niet meer rijdt”, over de bezetting van Amsterdam en het redden van joodse kinderen. Het verhaal blijkt een geweldig middel te zijn in de strijd tegen racisme en discriminatie. Alle leerlingen van de groepen 8 van de Amsterdamse basisscholen ontvingen een persoonlijke uitnodiging van de burgemeester om het verhaal te komen beluisteren. Tijdens deze serie werd de voorstelling voor het eerst voorzien van live muziek, gespeeld door Floris van der Vlugt (klarinet) en de componist Gilian Baracs (piano).

klik op de foto en zie de voorbereiding en voorstelling.
In opdracht van de Amsterdamse basisschool J.P. Coen leidden Karel en Mieke tientallen van hun ouders op tot verhalenverteller. Deze mensen, afkomstig uit tal van culturen, verzorgden negen jaar lang jaarlijks een kleurrijk optreden voor alle andere ouders van de school. Het doel, de integratie van de diverse bevolkingsgroepen, werd bereikt en de betreffende school zag haar schoolbevolking mettertijd hechter worden, mede dankzij dit unieke vertelproject.

De Amerikaanse regisseur Eli Brown maakte een documentaire over het werk van Karel en Mieke. Zie: www.thestorytellerofamsterdam.com/wordpress/#documentary

foto: Odi Busman
Karel geeft er les in vertellen en we organiseren iedere derde zondag van de maand een vertelvoorstelling voor max. 40 mensen. Karel treedt er zelf op, maar we staan het podium ook graag af aan gastvertellers en musici. Het zijn levendige kleurrijke bijeenkomsten, waar we u van harte voor uitnodigen. In de agenda vindt u de nodige informatie.

Tot op de dag van vandaag treedt Karel regelmatig op als Stadsverteller van Amsterdam

Ook verzorgde hij op tal van hun scholen een zangprogramma. Zichzelf begeleidend op de gitaar leerde hij de groepen tal van kinderliedjes van eigen hand.



In 2003 kwam leerkracht Mieke Nagel het project ‘De Verhalenman’ versterken als ‘juffrouw Twinkel’. De Verhalenman en Juffrouw Twinkel waren graag geziene gasten op de Amsterdamse basisscholen. Met verhalen als middel bonden zij de strijd aan met het pestgedrag binnen sommige Amsterdamse schoolklassen.

In 1990 stelde het Amsterdamse onderwijs Karel in het kader van het Onderwijs Voorrangsbeleid aan als vertellende taaldocent voor kleuters. Het project De Verhalenman richtte zich op de kinderen van de nieuwkomers, voor wie het Nederlands de tweede taal was.
Karel reisde als een troubadour langs de Amsterdamse scholen en beeldde zijn verhalen uit. De leerlingen liet hij meespelen in een rol. Ook werden een aantal van zijn verhalen verfilmd en uitgezonden op het open kanaal van de locale TV. Zo konden duizenden Amsterdamse kleuters thuis en op school genieten van De Verhalenman en zijn meespeelverhalen.

