2017 Ontmoetingsproject ‘Art of the Senses’

2016 Wandeling ‘Een Amsterdams Lieverdje’

2016 Trailer ‘Why Tram 8 no longer runs’

2015 Verhaal ‘De Bonnenkoningin’

2014 Ontmoetingsproject ‘Verhalen v.d. straat’

2012 – 2017 ‘Het Verhalen Atelier’ op IJburg

2013 Documentaire ‘The Storyteller of A’dam’

2008 Benoemd tot ‘Stadsverteller van A’dam’

2006 – 2012 ‘Scholen Speciaal Onderwijs REC 4’

2000 – 2010 ‘Tien jaar Verzetsmuseum A’dam’

2000 Ontmoetingsproject ‘Opa’s & Oma’s van Overal’

1990 – 2015 Taalproject ‘De Bakfietstour’

1993 – 2007 ‘Scholen Stadsdeel Zeeburg’

1990 – 1993 ‘De Verhalenman gaat van start’

2019 
 
In mei presenteerde Karel in Gebouw Nautilus op Zeeburgereiland het 2e ZMAK-festival. 
Dat weekend traden verschillende Zeeburgereilandse Musici op en de Ambachtslieden en Kunstenaars 
van het eiland openden de deuren van hun ateliers. De Fanfare IJburg zorgde voor de muzikale omlijsting. 
Volgend jaar is 2020 zal er opnieuw een ZMAK-festival zijn. 

2018

Op uitnodiging van het Amsterdamse 4 & 5 Mei -Comité trad Karel tijdens de Bevrijdingsdag op in zijn geboortehuis aan de Keizersgracht 484 en dit in het kader van Joodse Huizen & Huizen van Verzet.
Hier vertelde hij samen met de negentig jarige Puck Aronson – Gobitz (1928) haar verhaal, hoe zij als meisje van 14 bij Karels moeder Hester van Lennep in onderduik woonde  in het voorjaar van 1943. 

test

2017 'Art of the Senses'

Kunst-ontmoetings-project ‘Unframed’

Met zijn vertelkunst legde Karel de basis voor een artistieke en unieke ontmoeting tussen twee groepen Amsterdammers die elkaar normaal gesproken nooit hadden leren kennen, te weten:

1e –  acht volwassen kunstenaars met een verstandelijke beperking en

2e –  vijftien scholieren (13 en 14 jaar oud) van het IJburg College.

Zij vertelden aan elkaar tal van persoonlijke verhalen waarbij zintuigen (horen, zien, ruiken en proeven) een rol speelden. O.l.v. beeldend kunstenaar Julia Mandle werden deze verhalen omgezet in kleiwerken.  Dit mondde uit in de tentoonstelling van kunstwerken en teksten (‘Art of the Senses’) in het voorjaar van 2018 in Amsterdam Oost.

Opdrachtgevers waren Jeannette Moor en Olav van de Brekel, twee master-studenten van de AHK (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Zij bedachten het concept voor ‘Unframed’ (‘Buiten de hokjes denken!) i.h.k.v. hun afstudeer-project 2018. Voor hun jaarlijkse ‘eindwerkprijs’ nomineerde de AHK ‘Unframed’ als één van hun vijf genomineerde master-werkstukken.

Het project was mede mogelijk dankzij zorginstelling ‘Nieuw Amstelrade’, activiteitencentrum ‘De Meijboom’ en gebouw ‘Nautilus’.

2016 ‘Een Amsterdams Lieverdje’
In opdracht van Izi.TRAVEL, die audio gidsen ontwikkelt voor alle Europese bestemmingen, hebben we een audio tour gemaakt.

Het verhaal ‘Een Amsterdams Lieverdje’ voert je niet langs de klassieke hoogtepunten van Amsterdam. We nemen je mee terug in de tijd, naar het Amsterdam van ruim vijftig jaar geleden. Je zult je verbazen wat voor een andere sfeer Amsterdam uitstraalde.

De hele tour  is te bekijken op: Een Amsterdams Lieverdje

2015 'De Bonnenkoningin'
In het voorjaar van 2015 verscheen bij uitgeverij Aspekt het boek Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000’. Daarin schildert Paul van Tongeren het leven van zijn zeer bijzondere tante Jacoba. Tijdens de bezetting leidde zij een verzetsorganisatie die duizenden onderduikers van voedselbonnen voorzag. In een tijd dat mannen de dienst uitmaakten, gold zij als de enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet.

In opdracht van het Amsterdamse 4/5 mei comité bewerkten wij het boek tot een vertelling. De voorstelling ‘De bonnenkoningin’ toont waar Jacoba voor stond en wat haar verzetswerk te maken heeft met de beruchte fusillade op het Weteringplantsoen. In maart 1945 werden daar dertig mannen zonder vorm van proces door de bezetter geëxecuteerd

De premiere van deze schoolvoorstelling vond plaats in april j.l. Na afloop nodigde Karel auteur Paul van Tongeren op het toneel uit om vragen te beantwoorden. Het werd een groot succes. De formule (verhaal en nagesprek) is zowel ons als de opdrachtgever zo goed bevallen, dat er afspraken zijn gemaakt, om in het voorjaar van 2016 verder te gaan met ‘De bonnenkoningin’. De voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen 11+

Hier ziet u de reportage van AT5

2015 'Why Tram 8 no longer runs'
Samen met zijn vaste muzikale begeleiders Gilian Baracs en Floris van der Vlugt trad Karel in januari op in het thuishonk van de Europese Commissie in Londen met ‘Why Tram 8 no longer runs’. De voorstelling vond plaats in het kader van de Holocaust Memorial Day op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade. Het was Karel’s debuut als verteller in de Engelse taal, met dank aan zijn onvolprezen Engelse taal-coach Nick Hills.

We hebben inmiddels ook een Engelstalige website opgezet.   www.thestorytellerofamsterdam.com

 

tekst

2014 'Verhalen van de Straat'
In opdracht van het Amsterdamse straatpastoraat, HVO Querido, Leger des Heils, ErOpAf en de HVA, leidden we zes Amsterdamse ex-dak- en thuislozen op tot verhalenvertellers. Zij traden voor het voetlicht met hun persoonlijke levensverhaal en met veel succes in een uitverkocht Badhuis Theater in Amsterdam.

klik op de foto en zie het voorwerk en het optreden.

2014 Kinderopera ‘Doe normaal Driss’
In opdracht van de Stichting ‘Klassiek rondom de klas’ schreef Karel het libretto voor een kinderopera en regisseerde hij de spelgroep. Het verhaal ‘Doe normaal Driss’ speelt zich af in de Kroepoekbuurt, een fictieve Amsterdamse wijk. De 11-jarige Lara moet op haar overbewegelijke broertje passen. Als Driss uit beeld verdwijnt, slaat bij Lara de wanhoop toe.

Kees Olthuis componeerde de muziek. Bob Vinkenoog schreef de liedteksten. Kinderen uit de Indische Buurt speelden in het orkest en zongen in het koor. De opera werd twee keer opgevoerd in de NedPho-koepel, het thuishonk van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

klik op de foto en zie de voorbereiding en voorstelling.

2012 – 2015 'Waarom Lijn 8 niet meer rijdt'

Jaarlijks tijdens de herdenkingstijd trad Karel een aantal keren op in de Stadsschouwburg met zijn verhaal “Waarom Lijn 8 niet meer rijdt”, over de bezetting van Amsterdam en het redden van joodse kinderen. Het verhaal blijkt een geweldig middel te zijn in de strijd tegen racisme en discriminatie. Alle leerlingen van de groepen 8 van de Amsterdamse basisscholen ontvingen een persoonlijke uitnodiging van de burgemeester om het verhaal te komen beluisteren. Tijdens deze serie werd de voorstelling voor het eerst voorzien van live muziek, gespeeld door Floris van der Vlugt (klarinet) en de componist Gilian Baracs (piano).

2013 'Verhalenshow'
In december 2013 trokken vele ouders en leerlingen van de Amsterdamse basisschool Corantijn naar de Stadsschouwburg aan het Leidseplein. Daar traden zes kinderen van de school (gr. 6 t/m 8) op met een eigen verhaal, onder leiding van De Verhalenman. Om zo ver te komen hadden ze op school een workshop verhalen vertellen gevolgd en daar auditie gedaan. Daarna was het flink oefenen voor deze zes Amsterdamse verteltalenten.

klik op de foto en zie de voorbereiding en voorstelling.

2004 – 2013 ‘Ouders ontmoeten Ouders’

In opdracht van de Amsterdamse basisschool J.P. Coen leidden Karel en Mieke tientallen van hun ouders op tot verhalenverteller. Deze mensen, afkomstig uit tal van culturen, verzorgden negen jaar lang jaarlijks een kleurrijk optreden voor alle andere ouders van de school. Het doel, de integratie van de diverse bevolkingsgroepen, werd bereikt en de betreffende school zag haar schoolbevolking mettertijd hechter worden, mede dankzij dit unieke vertelproject.

tekst

2013 Documentaire ‘The Storyteller of Amsterdam’

De Amerikaanse regisseur Eli Brown maakte een documentaire over het werk van Karel en Mieke. Zie: www.thestorytellerofamsterdam.com/wordpress/#documentary

foto: Odi Busman

tekst

2012 'Het Verhalen Atelier'
We verhuisden naar IJburg, waar we een atelier-woning aan de Lumièrestraat betrokken. Daarmee kwam een lang gekoesterde wens uit: ons eigen theater aan huis! We noemen het ons ‘Verhalen Atelier’.

Karel geeft er les in vertellen en we organiseren iedere derde zondag van de maand een vertelvoorstelling voor max. 40 mensen. Karel treedt er zelf op, maar we staan het podium ook graag af aan gastvertellers en musici. Het zijn levendige kleurrijke bijeenkomsten, waar we u van harte voor uitnodigen. In de agenda vindt u de nodige informatie.

2012 'Koninklijke onderscheiding'

Vanwege zijn verhalenwerk sinds 1990 werd Karel in april 2012 koninklijk onderscheiden. In de Beurs van Berlage spelde burgemeester Eberhard van der Laan hem zijn onderscheiding op. Karel is benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’.

tekst

2008 Benoemd tot 'Stadsverteller van Amsterdam'
Op 13 november 2008 werd Karel op aangeven van voormalig burgemeester Job Cohen per gemeenteraadsbesluit officieel aangesteld als Stadsverteller van Amsterdam. Het doel was het informeren van de Amsterdamse bevolking over de rijke geschiedenis van de stad en dit in het kader van de ‘Canon van Amsterdam’, waarin de historie van Amsterdam wordt neerzet in vijftig zg. ‘vensters’. In zijn functie van Stadsverteller bracht Karel twaalftal van deze vensters tot leven. Deze verhalen zijn te beluisteren op luister-CD, uitgegeven in 2009 en 2010 door uitgeverij Rubinstein onder de titel: ‘Het verhaal van Amsterdam’ , deel 1 t/m 6 onder het ISBN nr. 9789047609667.

Tot op de dag van vandaag treedt Karel regelmatig op als Stadsverteller van Amsterdam

tekst

2006 - 2012 'REC 4 Scholen voor Speciaal Onderwijs'
Zes jaar lang bezocht De Verhalenman de leerlingen van het Speciaal Onderwijs in de regio Amsterdam, om hen al vertellend mee te voeren met zijn meespeelvoorstellingen.

Ook verzorgde hij op tal van hun scholen een zangprogramma. Zichzelf begeleidend op de gitaar leerde hij de groepen tal van kinderliedjes van eigen hand.

tekst

2000 – 2010 'Verzetsmuseum Amsterdam'
Tien jaar lang lang trad Karel tijdens de herdenkingstijd op in het Verzetsmuseum van Amsterdam met zijn oorlogsverhaal “Waarom Lijn 8 niet meer rijdt” voor leerlingen van de groepen 8.

 

tekst

2000 Ontmoetingsproject 'Opa’s en Oma’s van Overal'
Karel leidde zes oudere Amsterdammers op tot verhalen vertellers. Opa Mohammed, oma Emine, oma Roosje, opa Rinus, oma Phine en opa Humphrey traden o.l.v. De Verhalenman op met een schitterende vertelvoorstelling op tientallen scholen in heel Amsterdam. Doel: het verbinden van de oude en de jonge generatie.

 

tekst

1990 – 2015 Taalproject 'De Bakfietstour'
In opdracht van vele basisscholen reed De Verhalenman door de buurt met zijn rode bakfiets. Voorop zaten zes Amsterdamse kleuters van diverse afkomsten. Samen gingen zij in hun eigen wijk op zoek naar verhalen. De Verhalenman sprak de voorbijgangers aan en ontlokte hun persoonlijke ontboezemingen. Een half uur rondrijden en gesprekken voeren leverde al gauw zeven mooie verhalen op. Eenmaal terug gekeerd op school kwamen de leerlingen woorden tekort om hun belevenissen te vertellen aan de juf en klasgenoten. Doel: Het leren van de Nederlandse taal en het stimuleren van de mondelingen taalvaardigheid.

 

In vijfentwintig in tijd verzorgde Karel ca. duizend bakfietstours.

1993 – 2007 'De Verhalenman van Stadsdeel Zeeburg'
Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg herkende de kracht van het vertellen. Men stelde Karel in de gelegenheid om verhalen te vertellen op haar tien basisscholen met twee doelen: taaleducatie en sociale integratie. Zo groeide De Verhalenman uit tot een begrip in Amsterdam Oost met zijn meespeelverhalen, bakfietstours, sociale vaardigheids-trainingen en tal van bijzondere verhalenprojecten.

In 2003 kwam leerkracht Mieke Nagel het project ‘De Verhalenman’ versterken als ‘juffrouw Twinkel’. De Verhalenman en Juffrouw Twinkel waren graag geziene gasten op de Amsterdamse basisscholen. Met verhalen als middel bonden zij de strijd aan met het pestgedrag binnen sommige Amsterdamse schoolklassen.

1990 – 1993 'De Verhalenman gaat van start'

In 1990 stelde het Amsterdamse onderwijs Karel in het kader van het Onderwijs Voorrangsbeleid aan als vertellende taaldocent voor kleuters. Het project De Verhalenman richtte zich op de kinderen van de nieuwkomers, voor wie het Nederlands de tweede taal was.

Karel reisde als een troubadour langs de Amsterdamse scholen en beeldde zijn verhalen uit. De leerlingen liet hij meespelen in een rol. Ook werden een aantal van zijn verhalen verfilmd en uitgezonden op het open kanaal van de locale TV. Zo konden duizenden Amsterdamse kleuters thuis en op school genieten van De Verhalenman en zijn meespeelverhalen.