De Bonnenkoningin
Thema: Amsterdam, 2de WO, vrouwenemancipatie

Gebaseerd op historische feiten

Duur: 35 minuten

Leeftijd: 11 tot 111

Bijzonderheden: Een lesbrief is beschikbaar.

Een nabespreking is mogelijk met Paul van Tongeren en Karel Baracs.

Duur nabespreking: 55 minuten.

Het verhaal ‘De bonnenkoningin’ is de vertelversie van het meest dramatische hoofdstuk uit het boek “Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van de Groep 2000 (1940 – 1945)”.

Dit boek van auteur Paul van Tongeren werd op 21 maart 2015 gepresenteerd in De Rode Hoed. Deze vertelversie werd in het voorjaar van 2015 in opdracht van het 4 & 5 mei Comité Amstelveld & Weteringbuurt door ons ontwikkeld in nauwe samenwerking met de auteur.

 

Karel Baracs brengt het Amsterdam van tijdens de Duitse bezetting tot leven en met name de periode 1943 – 1945. De hoofdrol is weggelegd voor mevrouw Jacoba van Tongeren (1903 -1967). In een tijd waarin mannen veelal de dienst uitmaakten, is zij van de weinige vrouwen in Amsterdam geweest, die in de top van het verzet zat. Als leider van de Verzetsgroep 2000 heeft zij haar mannetje gestaan. Zij stuurde 140 verzetsstrijders aan die ca. 4.500 onderduikers van voedselbonnen hebben voorzien. Over hun keuzes, dilemmas en moed gaat het verhaal, dat tevens de aanleiding duidelijk maakt van de fusillade in het Weteringplantsoen van 30 politieke gevangenen op 12 maart 1945 en de betrokkenheid van de groep 2000 hierbij.

 

Quote Job Cohen: “Karel Baracs heb ik leren kennen als een meesterverteller, die ouderen en jongeren op bijzondere wijze kan meenemen in zijn verhalen. Verschillende malen heb ik met een brok in mijn keel en een traan in mijn oog naar hem zitten luisteren. Niet voor niets is hij de Stadsverteller van Amsterdam.

Nu gaat hij het verhaal vertellen van Jacoba van Tongeren, een vrouw die, gesteund door haar geloof, met onvoorstelbare moed en uithoudingsvermogen een vitale en tot nu toe vrijwel onbekende rol in het Amsterdamse verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld.

Ik ben ervan overtuigd dat Karel Baracs ook met dit verhaal heel veel kinderen zal boeien”.